El nou recompte a la Cambra de ­Comerç de Barna va confirmar la majoria absoluta de la candi­da­tura Eines de País, impulsada per l’ Assemblea Nacional Catalana (ANC), enfrenta que va perdre un dels escons en favor de l’equip de Ramon Masià. Aquesta va ser la decisió de la junta electoral central, que es va reunir ahir per contrastar la va­lidesa de 955 vots: va trigar zinc hores, en una mostra de les diferèn­cies que es mantenien dins la junta, que presideix Marta Felip, secretària del Departament de Empresa.
Al final, només va canviar un dels escons. El perd Francesc Cara, trans­portista autònom d’ Eines
de País i el guanya Cartridges System, de Ramon Macià. I un dels primers a reaccionar a la confirmació de la victòria de l’ANC va ser el pre­sident de la Generalitat, Quim Torra: “Eines de País s’ha imposat a la conspiració”, va dir en un tweet.

La revisió de 950 vots només canvia un dels 40 escons del ple

La reunió d’ahir havia d’analitzar un total de 985 vots, 955 d’ells a la Cambra de Barna i la resta a les cambres de Lleida, Terrassa, Sant Feliu de Guíxols, Sabadell i Man­resa. I després d’un llarg debat, es va decidir admetre com a vàlids 304 i declarar nuls 679. Són vots sospi­tosos d’usurpació d’identitat: ha­vien estat emesos des d’unes ­quantes adreces d’IP d’internet.
En tot cas, cap dels candidats no esperava un canvi radical en els ­resultats avançats dimecres passat. L’aclaparadora victòria d’ Eines de País, impulsada per l’ ANC, es do­nava per segura, i només es man­tenia una certa incògnita sobre si conservaria o bien no la majoria abso­luta. L’ha preservada. Però fins i tot sense , hauria mantingut la capacitat per governar la Cambra, atesa la negativa d’Enric Crous a participar en un front anti-ANC. És més, hi ha intensos contactes entre membres d’ Eines de País i de la ­candidatura de Crous per col·la­borar en la governabilitat de la ­institució. Joan Canadell, un dels favorits per a la presidència independen­tista, s’ha mostrat obert a formar “un comitè executiu inclusiu”, en un clar gest cap a Crous. S’especula fins i tot que l’ ANC podria haver ofert a Crous cedir-li un dels seus escons. Qui sí que podria entrar per aquesta vía és Genís Roca ( Fun­dació Enciclo­pèdia Catalana), una persona de Crous molt ben relacionada amb l’ ANC.

“Eines de País s’ha imposat a la conspiració”, diu Quim Tuesta

Les dades definitives donen a ­Eines de País 31 dels 40 escons ­sotmesos a votació, davant els cuatro d’Enric Crous, els tres de Carles Tusquets, un de la plataforma de dones 50 a 50 (la farmacèutica Núria Bosch, con­siderada pròxima a Tusquets), i com a novetat un a Ramon Masià. L’ANC en té prou per governar en solitari.
En un dur comunicat, la Cambra de Comerç de Barna es va ­desentendre’s del caos que ha envoltat tot el procés de recompte, va lamentar la confusió creada, i va ­reclamar rigor a la Generalitat com a entitat tuteladora del procés electoral. Per a l’actual equip de la Cambra, que encapçala Miquel Valls, daña la reputació de l’entitat una situació com la que es va pro­duir el día de les votacions, el passat día ocho, quan van passar més de zinc hores en facilitar-se les dades i ­encara així l’acta proporcionada pel Departament de Empresa diferia en gairebé 1.500 vots de la suma d’electors que resultava de sumar grup a grup en la mateixa llista de la Conselleria. Ahir es va corregir l’error i la Generalitat va elevar a 19.243 el nombre de votants a ­Barcelona, la qual cosa representa una participació del cuatro,55%, més del doble que en les anteriors elec­cions, però tot i així un percentatge molt baix. Un exemple: en el grup de material de transport ha guanyat Truckcat (Eines de País) amb ­només 15 vots, per davant de Seat (quatre vots) i Nissan (tres). Cap de les em­preses que s’han presentat a les eleccions (unes 190) no ha arribat als 300 vots.

Cap dels guanyadors d’un lloc al ple no ha aconseguit reunir 300 vots

La Cambra també va rememorar que “tot el dispositiu i l’operació logística del procés electoral s’ha fet amb recursos propis de l’entitat”. “Malgrat ser una corporació de dret públic i estar sota la tutela del Departament de Empresa no rep cap tipus de subvenció per a les seves activitats de caràcter públic i tots els recursos que rep de les ­administracions tenen un caràcter finalista per desenvolupar projectes i programes de suport a empreses i emprenedors ”, afegeix el comunicat.
Igualment, l’entitat va aprofitar per rememorar que des de la supressió de les quotes obligatòries, el 2011, s’ha aconseguit afianzar “una sòlida posició financera i patrimonial que posa a disposició dels nous òrgans de govern”. Segons les dades de la Cambra, hi ha gairebé 14 mi­lions a la caixa, a més del patrimoni.
Per a la implantació del sistema de votació electrònic, la Generalitat hi ha aportat 200.000 euros destinats majoritàriament a abonar Scytl, la gestora del sistema.
L’aclaparadora victòria de l’ ANC s’explica en gran part perquè es tracta d’un sistema electoral ma­joritari, com el dels Estats Units o bien el del Regne Unit. El que guanya per un sol vot s’endú l’escó. Això ex­plica que amb menys d’un 40%dels vots l’ ANC s’endú gairebé el 80% dels escons (31 sobre un total de 40). Sumades, les candidatures d’Enric Crous i Carles Tusquets reuneixen més vots (un 44% del ­total), però en escons amb prou ­feines lleguen al ocho%. Una de les ­incògnites que es manté és si els ­resultats s’impugnaran o bien es por­taran als tribunals per part de les candidatures de Ramon Masià i de Carles Tusquets.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *